Лікувальні властивості кропиви широко використовуються як у народній, так і в традиційній медицині. Ця рослина вже не одну сотню років використовується як відхаркувальний, сечогінний, ранозагоювальний, вітамінний, протисудомний засіб.
Зазвичай в лікарських цілях використовують листя, кореневища і насіння. Цілющими властивостями володіють тільки два види кропиви: пекуча й дводомна. Збиранням листя і насіння цієї рослини, як правило, займаються на початку літа, а кореневище викопують тільки восени. Листя можуть бути використані для отримання соку або висушуватися на сонці при температурі до 40 градусів за шкалою Цельсія.
Ця рослина містить велику кількість вітамінів і мікроелементів . У кропиві також є аскорбінова кислота та каротин . Що ж стосується концентрації, то аскорбінової кислоти в кропиві в кілька разів більше, ніж у лимоні та смородині, а за кількістю каротину кропива обходить моркву, щавель і обліпиху.
Потрібно відзначити, що лікувальні властивості кропиви використовуються при лікуванні бронхіту, туберкульозу, бронхіальної астми, жовчнокам'яної хвороби і захворювань серця . Крім того, ця рослина часто використовують при відкритих ранах, випаданні волосся і різних шкірних захворюваннях. Ще варто відзначити загальнозміцнюючі властивості кропиви: вона істотно збільшує опірність організму до токсинів, шкідливим бактеріям і навіть до радіації . Також ця рослина сприяє зміцненню імунітету.
Абсолютно всі рослини містять хлорофіл, проте в кропиві його особливо багато. Це речовина, яка надає тонізуючу і стимулюючу дію на організм, а також підсилює обмін речовин. Крім того, хлорофіл підвищує тонус кишечнику, покращує діяльність дихальної і серцево-судинної систем. Ще завдяки цій речовині кропива сприяє досить швидкому загоєнню і відновленню тканин .
Кропива здатна звільнити організм від таких захворювань, як куряча сліпота, гіповітаміноз, цинга та інших. Не будемо забувати, що в соку цієї рослини міститься глікозид уртіцін, пантоненовая кислота, кальцій, калій і протопорфирин. Всі ці речовини необхідні для нормальної життєдіяльності людського організму.
Кропиву можна вживати як всередину (у складі настоянок), так і зовнішньо за допомогою компресів .
Візьміть дві-три столові ложки кропиви і насипте їх в окріп (0,5 літра). Потім дайте рідині як слід настоятися. Отриманий засіб допоможе впоратися з анемією, гепатитом і астенією .
При пієлонефриті та бронхіті киньте 50 грам квіток кропиви в літр кип'яченої води і приймайте по 0,25-0,3 літра три рази в день.
Сік рослини допоможе при авітамінозі. Достатньо приймати його по дві-три чайні ложки кілька разів на день.
Крім того, можна залити водою 3 грами порошку з насіння цієї рослини і приймати рідину по три-чотири рази на день при бронхіті або каменях у нирках .
Препарати, при приготуванні яких використовують кропиву, володіють гемостатических властивостями завдяки вітаміну K. Він стимулює вироблення протромбіну - одного з найважливіших речовин, що сприяють згортанню крові. Тому при сильних кровотечах рекомендують приймати по 40-50 крапель рідкого екстракту кропиви.
Як ви змогли переконатися, лікувальні властивості кропиви можна перераховувати дуже довго. В якості висновку можна зазначити, що набір речовин, який міститься в цьому рослині, робить кропиву цінною сировиною для отримання різних лікарських препаратів .
Немає коментарів:
Дописати коментар