Перлова крупа - це крупа, яка виготовляється зі злакової рослини - ячменю. Назва «перлова» походить від слова «перла», що означає «перлина» і пов'язано це з тим, що форма та колір перлових крупинок схожі з річковим перлами. По-іншому перлову крупу ще називають «мужицьким рисом».
Перловка - багате джерело амінокислот. Так в ній, наприклад, міститься лізин, який бере участь у виробленні колагену, який зберігає гладкість і пружність шкіри, і уповільнює процес появи зморшок. Ця амінокислота має так само противірусну дію, підтримує життєвий тонус організму.
У перлової крупі багато фосфору, за його змістом перловка в кілька разів випереджає будь-яку іншу крупу. Фосфор регулює обмінні процеси в організмі, нормалізує роботу мозку і забезпечує правильну роботу м'язів.
Перловка також багата мікроелементами і вітамінами, вона містить багато кальцію, калію, заліза, в ній також є марганець, мідь, цинк, кобальт, молібден, нікель, хром, стронцій, йод, і бром. Такий величезний набір важливих мікроелементів доповнюється і вітамінами, наприклад, вітамінами групи В, вітаміном А, Е, D.
Харчова цінність та хімічний склад на 100 гр. продукту
Харчова цінність
- Калорійність - 315 кКал
- Білки - 9,3 гр
- Жири – 1,1 гр
- Вуглеводи - 66,9 гр
- Харчові волокна - 7,8 гр
- Вода 14 гр
- Моно- і дисахариди - 0,9 гр
- Крохмаль - 65,7 гр
- Зола - 0,9 гр
- Насичені жирні кислоти - 0,49 гр
Важливо пам'ятати про корисні властивості перлової крупи і тим, хто серйозно піклується про свою фігуру. У цій ситній каші міститься значна кількість клітковини, що сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів, а також цінні речовини, які перешкоджають процесу накопичення жирової тканини.
Встановлено, що перлова крупа містить клітковини більше, ніж навіть пшениця, а наявний в її складі білок, за своєю цінністю також значно вище пшеничного білка. Крім того вченими було встановлено цікавий факт: ті, хто регулярно включають у своє меню перлову кашу, можуть повністю позбутися більшості алергічних реакцій.
Перлова крупа, виготовлена методом первинної обробки і вважається ідеальним інгредієнтом супів і розсипчастих каш.
Розсипчаста перлова каша потребує особливого способу кулінарної обробки. Перед приготуванням її ретельно промивають, щоб змити темно-сірий наліт, після чого замочують на ніч у воді, для того, щоб крупа швидше зварилася. Замочувати перловку, слідуючи деяким рецептами, можна також і в кисляку, тоді каша буде особливо ніжною. Час замочування повинен складати 10 -12 годин, а співвідношення крупи й рідини: 1 склянка на літр. Вимочену перловку рекомендується варити в теплому молоці, яке попередньо було підігріте до 40 ° С, можна, звичайно, використовувати і звичайну теплу воду. Після того, як каша закипить доварювати її потрібно не на плиті, а на водяній бані, що займе приблизно 6 годин. Готову кашу можна заправити по-старому вершками, також вершковим маслом, жирним молоком або цибульно-грибною засмажкою.
Рекомендується вживання перлової каші в гарячому вигляді, при охолодженні вона втрачає смак, стає жорсткою і несмачною.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар