14 жовт. 2012 р.

Фаст-фуд викликає наркозалежність

Кирило Матвєєв, Medpulse.ru

Відразу два дослідження, проведені на різних кінцях земної кулі, довели, що їжа, звана фаст-фудом і надзвичайно популярна у населення багатьох країн, викликає залежність, схожа на наркотичну.Навіть більше того, у огрядності і наркоманії вчені виявили одні й ті ж коріння.

І запропонували деякі методи порятунку роду людського ...


У огрядності і наркоманії - одні витоки
Перший експеримент був завершений в 2011 році в науково-дослідному інституті (Scripps Research Institute) Флориди в США, і його результати були опубліковані в журналі Nature Neuroscience.
Вчені під керівництвом доктора-невролога Пола Кенні розділили піддослідних щурів на три рівні групи і стали годувати різними продуктами. Перша група тварин отримувала здорову , звичну для гризунів їжу. Інша харчувалася фаст-фудом - ковбасою, шинкою, жирними Кейко з сиром, але на прийом цієї їжі їй виділявся одну годину на добу. Третя ж група "блаженствувала", маючи доступ до фаст-фуду цілодобово.

"Блаженство" третьої групи досить швидко вилилося в набір зайвої ваги. При цьому щури вже не наїдалися тими порціями, що вживали спочатку, а поглинали все більше і більше жирної і калорійної їжі.Таким чином, для отримання задоволення від їжі бідолахам потрібна все більша і більша "доза" цих продуктів. Весь цей час вчені спеціальним чином вимірювали чутливість відділу головного мозку, що відповідає за задоволення, і отримали наочне підтвердження того, що у щурів виробилася стійка залежність від цієї їжі, така ж, як виробляється від прийому героїну та кокаїну. Причому ця залежність була настільки сильна, що щурів не могли втримати навіть досить сильні подразники, наприклад, розряд струму. Узагальнивши ці дані, автор експерименту, доктор Кенні прийшов до висновку, що жирна їжа, як і наркотики, викликає перевантаження мозкових центрів, відповідальних за насолоду. В результаті вони втрачають чутливість. І щоб знову викликати їх збудження, доводиться збільшувати дозу наркотику або порцію їжі.
"Коли ви втрачаєте контроль над собою - це вже ознака залежності, - стверджує доктор Кенні, - і наші дослідження дозволяють зробити висновок, що огрядність і наркоманія мають спільні витоки".

Краще голодувати, чим харчуватися по-іншому
Друге дослідження було проведене в університеті Південної Австралії (University of South Australia) в Аделаїді. І воно настільки ж наочно показало - у тварин, як і у людей, швидко виробляється звичка харчуватися нездоровою жирною їжею. Тут піддослідним щурам спочатку дозволили поглинати в будь-яких кількостях здобне печиво, арахісові пасти, снеки зі смаком сиру і бекону, солодке зерно та інші некорисні смакоту з підвищеним вмістом цукру і жиру.
Потім щурам замінили цю їжу їх звичайним кормом. У відповідь на це щури стали проявляти занепокоєння і навіть відмовлятися від їжі взагалі, впадаючи в невротичний стан. Співробітник університету Чжі Йі Онг, яка і проводила даний експеримент, зробила на підставі цієї картини наступні висновки: "Це схоже на залежність від" джанк-фуду ", який змінює спрямованість їх почуття голоду ... Вони воліють голодувати, ніж їсти іншу їжу".

Все почалося в Канзасі

Щоб краще зрозуміти, про що йде мова, необхідно пояснити, що таке фаст-фуд і джанк-фуд і яка між ними різниця. Індустрія фаст-фуду має досить давні традиції в США, і виникла ще в 20-х роках ХХ століття. Першою компанією з мережею забігайлівок "швидкої їжі" була Канзаського White Castle, яка не мала аналогів до 40-х років. Потім ринок харчування наповнили її численні конкуренти. Найуспішнішою з них стала ресторанна мережа McDonald's. Почавши з кількох ресторанів у США, нині їй належить вже понад 30.000 тисяч ресторанів швидкого харчування.
З такою популярністю ресторанів фаст-фуду борються невтомно лікарі і прихильники здорового способу життя. Ведучи активну просвітницьку кампанію, дієтологи наголошують, що така їжа занадто калорійна. А що міститься в ній жир відноситься до канцерогенних транс-жирів (маргарин, комбіжир). Експерти Всесвітньої Організації Охорони здоров'я вважають, що трансізомери входять до групи небезпечних для організму людини сполук, які підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, деяких видів раку (наприклад, раку молочної залози).
Серед страв фаст-фуду велика кількість смажених продуктів (картопля фрі, пиріжки, курячі нагетси та ін), які надзвичайно багаті канцерогенами. Наприклад, акриламідом, що викликає мутації генів і провокуючим онкологічні освіти. Високий вміст цукру в колі, пирогах, кексах і булках небезпечно не тільки через підвищеної кількості калорій, що призводять до ожиріння, але й тим, що вживання такої їжі провокує розвиток діабету II типу.

Сміттєва їжа

Поговоримо тепер про джанк-фуд. Всесвітня організація споживачів відносить всі продукти фаст-фуду одночасно і до "джанк-фуду" (junk-food), тобто "сміттєвої їжі". Термін "джанк-фуд" з'явився в США ще в 70-х роках і просто позначав напівфабрикати, після поїдання яких люди залишали скрізь, де тільки можна, порожню тару, банки та обгортки. Тоді слово "сміття" відносилося не до самої їжі, а до захаращення вулиць картонками і пакетами внаслідок масового використання цих продуктів.
До 90-м рокам був відзначений таке зростання числа захворювань шлунково-кишкового тракту (коліти, закрепи, гастрити, езофагіти), що лікарі забили на сполох і розгорнули кампанію проти такого харчування.Термін "сміттєва їжа" (джанк-фуд) став позначати не тільки безкультур'я, яке проявляється в поглинанні обіду прямо на вулиці, але і сама якість такого обіду.
До джанк-фуду сьогодні відносять всі продукти, які мають високу енергетичну цінність, підвищений вміст солі, цукру, жирів і добавок, але при цьому не приносять організмові ніякої користі, будучи для нього нікчемним і дуже шкідливим баластом. Крім вже знайомих гамбургерів, солодких газованих вод і картоплі фрі сюди входять чіпси, "хімічні" сухарики, шоколадні батончики, каву "три в одному", супи швидкого приготування, горішки з некорисними добавками, кукурудзяні пластівці, білий шоколад та інші продукти.
Головні любителі Джанкой - діти та підлітки, яких приваблює красиве оформлення таких продуктів. Якщо раціон підростаючого покоління дійсно буде складатися з джанк-фуду, то в 30 років населення буде являти собою суцільну масу огрядних людей з серцево-судинними патологіями, порушеннями обміну речовин і діабетом. Жирна або солодка їжа притягує людину не тільки приємним смаком, але і тим, що швидко створює відчуття насичення, а значить, організм, як біологічний об'єкт, швидше отримує сигнал, що протягне ще якийсь час.
У 2005 році Бюро з харчових стандартів Великобританії (FSA) вперше опублікувало офіційне визначення, що вже давно знаходився в ходу поняття "джанк-фуд". Це та їжа, котрій місце на звалищі, а не в людському шлунку. Взяти хоча б чіпси. Їх спосіб приготування і добавки змусять жахнутися будь-яку розумну людину. Картопляні скибочки просмажені в багаторазово використаній олії, а також насичені ароматизаторами, барвниками, різними видами маргарин жирів, які перетворюються в так звані трансізомери. Містять вони й масу проканцерогенних речовин. Крім того, вони пересолені і через це викликають надмірну спрагу - одна пачка чіпсів (35 г) містить 65% добової норми солі. На думку лікарів, саме внаслідок вживання чіпсів у людини погіршується робота нирок, печінки, збільшується ризик розвитку серцево-судинних захворювань, анемії, руйнуються клітини нервової та кровотворної систем. Не менш шокуючі відкриття можна зробити, детально розглядаючи будь-який продукт зі списку.

Небезпечним продуктам - бойкот!

У цій ситуації не слід чекати, що хтось прийде і наведе порядок, заборонивши шкідливі продукти і запропонувавши споживачеві суцільно екологічну їжу, вирощену на схилах Альп. Треба зрозуміти - припинити продаж тих же батончиків, сухариків, кава "три в одному" або закрити фаст-фуди нереально, і єдиним виходом із цього замкнутого кола є зміна власних харчових звичок, і найважливіше - харчових звичок наших дітей.
Пора оголосити індивідуальний бойкот "швидкому сміттю" і перевести себе і свою сім'ю на хороші продукти: овочі, зелень, фрукти, соки, м'ясо, яйця, зернові, бобові, сир, нежирний сир, молоко і кисломолочні (непідсолоджені) напої. Тобто перейти на неперероблені, не упаковані виробником в красиву обгортку продукти.

Залишається також сподіватися, що урядовими структурами також будуть зроблені якісь кроки з обмеження можливостей просування на ринку товарів "джанк-фуду", як це вже зроблено, наприклад, у Великобританії та ряді інших країн, де серйозно обмежена реклама такого роду товарів у дитячих телепередачах і журналах, а також поблизу шкіл.
За цими кроками, будемо сподіватися, підуть і інші. Хотілося б, щоб це сталося й в Україні.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар