13 жовт. 2012 р.

Властивості чорноплідної горобини

Сайт "Страна Советов",  "Вечірня газета" 

А що ви знаєте про чорноплідну горобину? Багато з нас звикли до простої червоної горобини, ягодами якої люблять ласувати птахи взимку. 

Властивості чорноплідної горобини


Аронія чорноплідна, або просто чорноплідна горобина, - це невеликий чагарник висотою всього до 2 метрів . Вже в кінці серпня зелені ягоди аронії починають набувати чорний відтінок, але повністю визрівають плоди тільки в кінці вересня або початку жовтня. Свій характерний кислувато-солодкуватий смак ягоди аронії набувають після перших заморзков.

Батьківщиною чорноплідної горобини є Північна Америка. В Європу аронія потрапила тільки в XVIII столітті, а на територію Росії приблизно через 100 років. І при цьому раніше аронія вважалася тільки декоративним чагарником . Погодьтеся, що кущик з чорними ягодами на тлі червоної листя стане прикрасою будь-якого саду. Правда, голодні пташки швидко об'їдають аронию, так як її ягоди дуже смачні. Звернули увагу на корисні властивості чорноплідної горобини тільки на початку минулого століття. З тих пір аронию чорноплідну використовують і в медицині для виготовлення ліків від гіпертонії, і для отримання барвників. Та і в кулінарії аронія також стала популярна. З ягід черноплодки готують вина, настоянки , лікери, соки і навіть варять варення!

Тепер же зупинимося більш докладно на тому, чим корисна чорноплідна горобина. Ягоди аронії - це справжнє джерело не тільки вітамінів, але також мікро- і макроелементів . У плодах чорноплідної горобини містяться вітаміни A, групи B (B1, B2, B3 (або PP), B5, B6, B9, або фолієва кислота), C, E, K і P.Найбільше цінується чорноплідна горобина за флавоноїди, тобто вітамін P. Всього 1 грама ягід вистачає, щоб заповнити добову потребу людини в цьому вітаміні. До того ж, вітамін P добре засвоюється завдяки наявності в ягодах вітаміну С.
У ягодах чорноплідної горобини міститься ряд необхідних організму макроелементів. Це калій, кальцій, натрій, фосфор і натрій . Не забувайте і про таких мікроелементах, як марганець, молібден, бор, мідь, фтор, залізо та йод , які також є в плодах аронії. Серед інших речовин, що входять до складу ягід аронії чорноплідної, можна виділити дубильні речовини (саме завдяки ним у аронії такий терпкий присмак).

Властивості чорноплідної горобини вже давно використовують для лікування різних захворювань. Але особливо добре показують себе ягоди аронії при захворюваннях серцево-судинної системи : гіпертонії, початковій стадії атеросклерозу і високому тиску. Також аронию добре вживати для зміцнення стінок судин і при поганому згортанню крові.


Сік, плоди аронії зрівноважують процеси збудження й гальмування в головному мозку і знижують емоційну неврівноваженість. Але аронія має і недолік - незначний вміст аскорбінової кислоти. Тому для лікування гіпертонії та атеросклерозу рекомендують вживати плоди аронії в суміші з плодами шипшини або чорної смородини, багатих на вітамін С. Біофлавоноїдоактивні речовини, які містяться в горобині, мають здатність нейтралізувати й виводити з організму радіоактивний стронцій.

Ягоди аронії чорноплідної володіють сечогінною і жовчогінною властивостями. Відвар з листя нормалізує роботу печінки, що сприяє кращому виведенню жовчі.

При порушеннях функції щитовидної залози також дуже корисно вживати в їжу ягоди чорноплідної горобини. А все завдяки високому вмісту йоду. До речі, аронія стимулює роботу всіх систем організму, в тому числі і імунну, що дозволяє рідше хворіти вірусними захворюваннями.


Для профілактики хвороб рекомендується вживати ягоди аронії чорноплідної в свіжому вигляді. Зберігати ягоди свіжими можна дуже довго, бо в них є речовини, що перешкоджають розмноженню бактерій. Також можна засушити ягоди, щоб потім заварювати з них чай. Такий вітамінний напій допоможе вам уникнути взимку авітамінозу.

Але все ж на забувайте, що у аронії є протипоказання . Через велику кількість аскорбінової кислоти ягоди чорноплідної горобини не рекомендується вживати при гіпотонії і стенокардії. Вживання ягід сприяє підвищенню згортання крові і, як результат, утворення тромбів. Також потрібно сильно скоротити вживання ягід хворим на виразку шлунка, дванадцятипалої кишки і гастриту. У період загострення хвороби категорично забороняється вживати в їжу ягоди чорної горобини.

І пам'ятайте, що якою б корисною не була чорноплідна горобина, обов'язково проконсультуйтеся у лікаря , чи можна вам і в якій кількості вживати в їжу ягоди аронії.


Плоди вживають свіжими по 50-100 г на прийом тричі на день при гіпертонії, атеросклерозі, при порушеннях щитовидної залози.

Сік одержують зі свіжих плодів і вживають по 2-3 столові ложки тричі на день за 30 хвилин до їди при гіпертонії, тиреотоксикозі та атеросклерозі.



Відвар: 20 г сухих плодів на 200 мл окропу, вживають по 0,5 склянки 3-4 рази на день при гіпертонії, атеросклерозі, цукровому діабеті, гломерулонефритах, променевих ураженнях і алергічних станах.

Повидло: 1 кг плодів розтирають із 700 г цукру. Вживають по 75-100 г двічі на день за 30 хвилин до їди при гіпертонії, тиреотоксикозі, геморагічних діатезах, кровотечах різного походження.
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар