26 лют. 2013 р.

Як і почому годують українських школярів

26/02/2013, Андрій Гримов, КОМЕНТАРІ:

У більшості шкільних обідів не знайшлося місця для м´яса 

Собівартість стандартних шкільних обідів по країні може відрізнятися вдвічі
З початком нового бюджетного періоду в регіонах поновилися закупівлі гарячого харчування для загальноосвітніх установ. При цьому, незважаючи на існування загальнодержавних стандартів, вартість і якість харчування в українських школах деколи разюче відрізняється. «Коментарі» вирішили порівняти ціни та меню із закупівель харчів для школярів різних регіонів країни.
Так, Тернопільська спеціалізована школа I-III ступенів № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов у рамках відповідного тендеру сформувала орієнтовне меню фактично без м´ясних страв. У понеділок тернопільські школярі можуть розраховувати на тушковану капусту, голландський сир, гречану кашу, сік і шматок хліба. А, приміром, у п´ятницю меню передбачає овочевий салат із картопляним пюре і шматочком хліба, а також чай. Харчуванням з приводу цього тендеру передбачається протягом року забезпечити 300 учнів початкової школи та 400 учнів середніх і старших класів. Акцепт пропозицій 19 лютого вже отримав місцевий підприємець, що запросив за свої гарячі обіди без малого 164,5 тис. грн.

Зовсім інше меню міститься в тендерній документації із закупівлі гарячого харчування п´яти загальноосвітніх шкіл Міжгірського району на Закарпатті. Тут комплексний обід для учнів 1-4 класів передбаає крім традиційних чаю і хліба гороховий суп, гречану кашу з котлетою, бутерброд з маслом і відварене яйце. Втім, другий варіант орієнтовного меню набагато скромніший: бутерброд з маслом, ковбаса, сир, печиво і сік. Акцепти пропозиції по всіх п´яти лотах на загальну суму 1,026 млн грн. 20 лютого отримали 4 місцевих підприємця.

Окремі закупівлі містять і досить оригінальні вимоги до меню. Зокрема, Відділ освіти Знам´янського міськвиконкому Кіровоградської області як гаряче харчування для школярів загальноосвітніх закладів на вівторок не бачить нічого кращого, ніж лапшевник із сиром, оладки зі сметаною, салат із капусти і чай зі шматком хліба. Зате в п´ятницю цих самих учнів пропонується нагодувати манною кашею, булочкою і компотом.

Втім, найчастіше умови закупівлі дозволяють змінювати окремі компоненти меню. Наприклад, у Дніпропетровську в тендерній документації вирішили окремим рядком прописати заміну м´ясних страв на менш витратні за ціною страви з курятини. А чай або сік із сухофруктів нерідко в меню поєднуються з кисломолочними продуктами або киселем.

Різниться і вартість одного обіду в школах різних регіонів. Якщо середня вартість одного обіду в Луганській загальноосвітній школі № 38 визначена на рівні 4,3 грн., то аналогічна закупівля Управління освіти та науки Дніпропетровської міськради передбачає вже середню вартість гарячого харчування в 5,8 грн. Для Управління освіти і науки Костянтинівки Донецької області один гарячий обід школяра коштуватиме близько 6 грн. У технічній же документації із закупівлі обідів для учнів школи № 213 Деснянського району столиці взагалі встановлена ​​гранична планка одного комплекту гарячого харчування - не дорожче ніж 8,65 грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар